Betöltés

Nagykanizsai Erdészet

A Nagykanizsai Erdészet 2004. január 1-jén alakult a volt Nagykanizsai és Bajcsai Erdészetek összevonásával.
Az erdészet ma 5 erdészeti tájrészletben, a Kelet-Zalai-löszvidéken, a Kanizsai-homokvidéken, a Göcseji-dombságon, a Kerka-Mura-síkon és a Belső-Somogyi-homokvidéken gazdálkodik 11 ezer hektárterületen. Ennek 90%-a fatermesztési célt szolgál, a maradék védelmi, magtermő,kísérleti célú és parkerdő.

Nagykanizsai Erdészet épülete

Az erdészet éghajlatára részben a mediterrán, részben az atlanti hatás jellemző.Leggyakoribb az agyagbemosódásos barna erdőtalaj előfordulása, míg a homoki területeken a rozsdabarna erdőtalaj a jellemző.

Az erdészet területein a termőhelyek a szélsőségestől a jóig egyaránt előfordulnak.
Az erdőállományok összetétele igen változatos. Az elegyarányt illetően a tölgyek 37,9%-ot, a bükk 10,7%-ot, a cser 7%-ot, a gyertyán 9,3%-ot, az akác 8,1%-ot, az egyéb lomb 14,3%-ot, a fenyők pedig 12,7%-ot képviselnek területarányosan.

Az erdészeterdő állományai zömében kisebb kiterjedésű, szórt erdőtömbökben helyezkednek el.Az erdészeten belül 16 erdészkerület és 2 vasúti rakodó van.

Erdőfelújítási tevékenységében mintegy évi 100 hektár első kivitel, ugyanennyi pótlás és 1000 hektárt meghaladó ápolás a legnagyobb feladatuk. Az élőfakészlet több mint 3 millió m3, az átlagos hektáronkénti fatérfogat 294 m3. A fakitermelés évente átlagosan 65-70 ezer nettó m3 körül mozog.

A hagyományoserdőgazdálkodói feladatok mellett 61 hektáron intenzív csemetetermelést végezbajcsai telephelyén, a kb. 14 hektár területű surdi kertjében pedigdíszfatermelést folytat.

Az erdészet közel hatezer hektár területen folytat vadgazdálkodást. A vadászélményekre vágyók részére rendelkezésre áll Obornakon egy korszerű 12 személyes vadászház. A fentiekből kitűnik, hogy az erdészet tevékenysége az erdőgazdálkodás teljes palettáját felöleli.

Erdészetigazgató: Illés György
Fahasználati műszaki vezető: Herk Tamás
Fahasználati ágazatvezető, erdészetigazgató-helyettes: Filák Attila
Erdőművelési ágazatvezető: Kiss Gáspár Levente
Erdőművelési műszaki vezető: Józsa Tamás

További információ

Nagykanizsai Erdészet
Cím: 8800 Nagykanizsa-Bajcsa, Törökvári u.
Telefon: +3693537740
E-mail: nagykanizsa@zalaerdo.hu