Betöltés

Természeti kincseink

Csiga-túra tanösvény (Zalakaros)

Felgyorsult világunkban mindenkinek szüksége van egy-egy nyugodt órára, ráérős sétára, családi kirándulásra. Ezek az alkalmak energiával töltik fel az ember lelkét, és erőt adnak a sokszor monoton hétköznapokhoz. A zalakarosi Csiga-túra tanösvénnyel szeretnénk mindenkinek megadni a lehetőséget a lassításra, a szemlélődésre. Rendkívül jó helyszín erre a célra ez a szépen kialakított sétaút az erdőn át. Miközben mozgunk a friss levegőn, figyelemmel kísérhetjük az évszakok váltakozását, és a táblákat olvasgatva hasznos ismeretekkel leszünk gazdagabbak.
A tanösvény Zalakarostól nyugatra, Zalamerenyétől pedig délkeletre található a Zalakarosi Parkerdő területén, hossza 1152 méter, interaktív tábláin megismerkedhetünk egyebek mellett az erdő gazdasági és védelmi szerepével, közjóléti feladataival, a Zalakarosi Parkerdőben fellelhető gombákkal és erdei állatokkal, a hangostáblán pedig meghallgathatjuk az egyes madárfajok „énekét”. A tanösvény újdonságai az egyedi tervezésű relaxációs hullámpadok, de találkozhatunk interaktív kockaforgatós padokkal valamint íves ülőhelyekkel.
A tanösvény tervezésénél és kivitelezésénél olyan megoldást választottunk, amely lehetővé teszi, hogy a létesítmény rendeltetésszerű használata, valamint az építési munkái az erdei élőhelyet és életközösséget, illetve a faállomány felújuló képességét csak a legszükségesebb mértékben befolyásolják.

A környék látnivalói

A Zalakarosi Parkerdő a megye szívében húzódik, csupa-csupa gyönyörű látnivaló és izgalmas kikapcsolódási lehetőség veszi körül, amelyek komplex kirándulási lehetőséget nyújtanak együtt. A teljesség igénye nélkül szeretnénk néhány úti célt javasolni, melyeket könnyedén össze lehet kötni a Csiga-túra tanösvény felkeresésével, amely elérhető gyalog, kerékpárral, vagy akár autóval is.

A Zalakarosi Fürdő országosan és Európa szerte ismert és elismert, családbarát komplexum, melyet modern kiépítettsége, számos programja miatt rengetegen látogatnak, legyen szó a nyári szezonról, vagy egyéb hónapokról.
Az állatbarátok is számos lehetőség közül választhatnak a környéken, sőt, különleges állatfajokkal is találkozhatnak például a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban , a Fenyvespusztai Állatsimogatóban. Izgalmas kalandokkal, különleges élményekkel vár a zalaszabari Zobori Élménypark és a zalamerenyei Pálos Malom.

Sétálásra, túrázáshoz és kerékpározáshoz is kiválóan alkalmas a Kis-Balaton és környéke, mellyel gyakorlatilag – részben köszönhetően a kiépített kerékpárútnak – kiválóan összeköthető a Zalakarosi Parkerdő és környéke. A Parkerdőben, a tanösvény első táblájánál található kilátóról csodaszép panoráma tárul elénk, jó időben tisztán látszik a Kis-Balaton, a Badacsony, sőt, a Balaton-felvidék nagy része is.
Külön öröm számunkra, hogy a tanösvényt érinti a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonala.

További információ

A Csiga-túra tanösvényen szakvezetés kérhető a +36 (30) 474-2130-as telefonszámon, Gál Sándor kerületvezető erdésztől, illetve a Nagykanizsai Erdészetnél a +36 (93) 537-740-es telefonszámon.

Mindenkit szeretettel várunk a tanösvényen, aki szeretne a környék élővilágával ismerkedni, és egy kellemes sétát tenni a friss levegőjű erdei környezetben!


Kapcsolódó galéria