Betöltés

Nyertes pályázataink

Pályázati forrásból újulnak meg szállásaink

A Zalaerdő Zrt. 2020 tavaszán sikerrel pályázott a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében négy, egyéb szálláshely besorolású kereskedelmi szálláshelye felújítására.

A Kedvezményezett neve: Zalaerdő Zrt.

A TÁMOGATOTT PROJEKT CÍME: SZENTPÉTERFÖLDEI HORGÁSZ LAK FELÚJÍTÁSA

 • Pályázat azonosító száma: TFC-M-1.1.2-2020-12891
 • A szerződött támogatás összege: 4 000 000 Ft
 • A támogatás mértéke: 100%
 • A támogatott projekt tartalmának rövid bemutatása: A kapott támogatás keretében megújult a Lak konyhája, bejárati ajtaja, klimatizálttá váltak a szobák, az ablakok sötétítése megújult és a szúnyogok elleni védelem megoldódott. Megújították a parkettát és kifestették az egész házat.
 • A támogatott projekt befejezési dátuma: 2021. március 31.

A TÁMOGATOTT PROJEKT CÍME: ZSIGÁRDI ERDEI ÉS VADÁSZ LAK FELÚJÍTÁSA

 • Pályázat azonosító száma: TFC-M-1.1.2-2020-12893
 • A szerződött támogatás összege: 2 000 000 Ft
 • A támogatás mértéke: 100%
 • A támogatott projekt tartalmának rövid bemutatása: A kapott támogatás keretében a cserépkályhák helyére új kályhák kerültek, s hozzájuk kapcsolódva felújították a kéményeket is, valamint megújultak a konyhai kis és nagy gépek.
 • A támogatott projekt befejezési dátuma: 2021. március 31.

A TÁMOGATOTT PROJEKT CÍME: SZAPLÁNYOSI ERDEI LAK FELÚJÍTÁSA

 • Pályázat azonosító száma: TFC-M-1.1.2-2020-12896
 • A szerződött támogatás összege: 1 000 000 Ft
 • A támogatás mértéke: 100%
 • A támogatott projekt tartalmának rövid bemutatása: A kapott támogatás keretében kifestésre került a szálláshely, valamint a kerítés felújítását is részben a pályázat finanszírozta
 • A támogatott projekt befejezési dátuma: 2021. március 31.

A TÁMOGATOTT PROJEKT CÍME BUDAFAI VADÁSZHÁZ FELÚJÍTÁSA

 • Pályázat azonosító száma: TFC-M-1.1.2-2020-14660
 • A szerződött támogatás összege: 6 000 000 Ft
 • A támogatás mértéke: 100%
 • A támogatott projekt tartalmának rövid bemutatása: A kapott támogatás keretében megújultak a Vadászház nyílászárói.
 • A támogatott projekt befejezési dátuma: 2021. március 31.
 • A támogatott projekt a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében valósul meg. Köszönjük Magyarország Kormánya Támogatását!
A projekt a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében valósul meg

Megújult a Zsigárdi Erdei Lak

A Zsigárdi Erdei Lak 2020. október – 2021. március között nagy fejlődésen ment keresztül, szakemberek szorgoskodtak a felújításán. Magát az épületet még 1945 előtt építették – külső megjelenését fontosnak tartottuk megőrizni, azonban elengedhetetlenné vált egy átfogó korszerűsítés.

A fejlesztéssel a ZALAERDŐ Zrt. célja az volt, hogy fenntartható módon meghosszabbítsuk a turisztikai időszakot azáltal, hogy megújuló energia segítségével biztosítjuk a téli hónapokban az épület fűtését, állandó hőmérsékleten tartását, amelyet elősegít a ház szigetelése és a nyílászárók cseréje is. A felújítás fő célja a határolószerkezetek és a gépészeti rendszer energetikai korszerűsítése, a külső-belső felületek felújítása. Hőszivattyú által fűtött radiátoros központi fűtésrendszert építettünk ki, de szükséges volt a régi falak vizesedési problémáját is megoldani injektálásos falszigeteléssel és az épület körül szivárgórendszer kiépítésével, amelyhez új járda is párosult. Az új függönyözés, a nyugati lakrész konyhájának felújítása, a teraszon elhelyezett asztal padokkal pedig mind az érkező turisták komfortérzetét növelik.

A projektet a 16. Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében Magyarország Kormánya az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. közreműködésén keresztül 25 400 000 forinttal támogatta.

Köszönjük a támogatást!


Országfásítási program a Zalaerdőnél

Hazánk erdőterületének növeléséhez a Zalaerdő Zrt. az Agrárminisztérium által indított Országfásítási Program keretében 8,54 ha erdőtelepítést végzett el 2019 őszén, 2020 tavaszán.

A telepítések első kiviteléhez Társaságunk 65.800 darab csemetét használt fel. Az erdőtelepítéseket két erdészet területén, 5 helyszínen (Tilaj 7L, Magyarszerdahely 1V, Nemesrádó 14Y, Bagod 14O és Zalamerenye 1L erdőrészletekben) hajtottuk végre. Az erdőtelepítésekhez szükséges szaporítóanyagot a Bajcsai Csemetekert biztosította.

Társaságunk a 2020 őszi, 2021 tavaszi időszakban az elvárásoknak megfelelően folytatja az Országfásítási Mintaprogramot 10,34 hektár területen, ahol 77100 darab csemete kerül elültetésre. Az erdőtelepítésekhez szükséges szaporítóanyagot most is a Bajcsai Csemetekert biztosítja

Az erdőtelepítések helyszínei
 • Padár: 2,88 hektár újszülöttek erdeje, 1,19 hektár mintaerdősítés
 • Zalakaros: 3,15 hektár mintaerdősítés
 • Vasboldogasszony: 1,78 hektár mintaerdősítés
 • Bak: 4,08 hektár, ebben az időszakban 0,55 hektár részterületen mintaerdősítés
 • Nagykanizsa: 0,79 hektár önerdősült terület erdővé alakítása

• Az „Újszülöttek erdeje” program keretén belül a Padár 9I erdőrészlet 2,88 hektáros területén gyertyános-tölgyes célállományú erdőtelepítés valósul meg. Az Erdészeti Hatóság által jóváhagyott erdőtelepítési kivitelezési-terv alapján a terület letakarítását tuskómarás követte, majd Bagodi pásztázóval készült el a pásztázás. A terület vadkár szempontjából fokozottan veszélyeztetett, ezért fonatos kerítést építettünk - a Padár 9J és 9K erdőrészleteket közösen bekerítve. A kerítés megépítése után 2021 márciusában az első kivitel 23.000 darabb kocsányos tölgy csemete ültetésével lesz végrehajtva. Az erdőrészlet nyugati oldalán a közút mentén cserjés erdőszegélyt alakítunk kis, a szélső 3 sorban húsos som csemetével.

• A Mintafásítás 2020/2021 keretében a Padár 9J és 9K erdőrészletekben 1,19 hektár területen gyertyános-tölgyes célállományú erdőtelepítés valósul meg. Az Erdészeti Hatóság által jóváhagyott erdőtelepítési-kivitelezési terv alapján a terület letakarítását tuskómarás követte, majd Bagodi pásztázógéppel készült el a pásztázás. A terület vadkár szempontjából fokozottan veszélyeztetett, ezért fonatos kerítéssel kerítettük be, a Padár 9I erdőrészlettel közösen. A kerítés megépítése után 2021 márciusában a Padár 9J erdőrészletben 4.000 darab, míg a Padár 9K erdőrészletben 5.000 darab kocsányos tölgy csemete ültetésével hajtjuk végre az első kivitelt. Az erdőrészlet nyugati oldalán, a közút mentén cserjés erdőszegélyt alakítunk ki, a szélső 3 sorban húsos som csemetével.


Tisztítsuk meg az országot!

Az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében.

Az októbertől ezidáig a bejelentések alapján 14 m3, illetve munkatársaink munkája nyomán összesen 90 m3 hulladékot (jórészt háztartási vegyes hulladékot, építési törmeléket, autógumit, elektronikai, illetve veszélyes hulladékot stb.) számoltak fel erdészeteink.

A „Tisztítsuk meg az Országot! Program I. üteme keretében a ZALAERDŐ Zrt. 2020 novemberében benyújtott pályázatában 32 helyszín megtisztítására, kb. 108 m3 illegálisan lerakott hulladék elszállítására és leadására, valamint 14 db kamera beszerzésére igényelt összesen 3 176 957 Ft támogatást az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft-től. Az illegális hulladéklerakók felszámolása megtörtént, a kamerák beszerzésre kerültek, így jelenlegi feladatunk az erdők tisztán tartása, az újbóli hulladéklerakás megakadályozása.


Megújuló energiával a fenntartható jövőért

A Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola és a Csömödéri Turistaszálló épületének energiaellátását 2020 őszéig hálózati villamos energiáról biztosította a Zalaerdő Zrt. Hosszútávon gondolkodva, a gazdasági és fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartva döntött a társaság háztartási méretű kiserőmű kialakításáról és működtetéséről.

A napelemrendszer telepítésével a társaság célja, hogy szem előtt tartva a fenntarthatóság elvét, megújuló energia előállításával biztosítsa a telephely elektromosáram-szükségletét, ezzel is jó példát mutatva a felnövekvő generációnak, az ide érkező turistáknak, s egyúttal hozzájáruljon a fenntartható fejlődéshez.

Az elképzelést a 16. Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ 13 593 600 forinttal támogatta, így 2020 szeptemberében kiépíttettük a napelemrendszert a csömödéri telephelyen.

A létrehozott napelemes rendszer 50 kVA névleges teljesítményű, amelynek keretében 118 db napelemmodult helyeztek el a Turistaszálló lapostetős felületére, amelyek 2 darab 20 kVA névleges teljesítményű inverterhez csatlakoztak, illetve további 40 darab napelemmodult (1 darab 10kVA névleges teljesítményű inverterhez csatlakozva) a szálló melletti raktárcsarnok tetejére telepítettek. A napelemteljesítmény összesen 53,72 kWp lett. A napelemes rendszer képes az úgynevezett távoli elérésre, ami lehetővé tette a rendszer termelési adatainak webes elérését. A naperőmű éves várható energiatermelése: 58 000 kWh/év.

A rendszert 2020. október 1-jén kapcsolta be a hálózatba az áramszolgáltató, és azóta is zökkenőmentesen állítja elő a napsugárzásból az áramot.