Betöltés

Letenyei Erdészet

A Letenyei Erdészet Zala megye délnyugati szegletében, közvetlenül a horvát és a szlovén határ mellett, a Göcseji-dombság és a Kerka-Mura-sík erdészeti tájrészletekben gazdálkodik.
Az erdészet területe 8816 hektár, amelyből közel 2400 hektár elsődlegesen védelmi rendeltetésű.
A kezelt állami erdők élőfakészlete 3 millió m3.

Letenyei Erdészet

Az erdészet gazdálkodásában meghatározó faállománytípus a bükkös, amely a terület több mint 60 százalékát borítja. Viszonylag magas a tölgyesek aránya, 20 százalék feletti, míg a fenyveseké az utóbbi évek szúkárosítása nyomán 10 százalék alá csökkent. A kedvező fafaj- és korosztály viszonyok hosszú távon biztosítják a tartamos erdőgazdálkodást.

A kedvező adottságoknak köszönhetően az erdészet napjainkban mintegy 72.000 nettó m3-t termelhet ki évente, kb. fele-fele arányban elő- illetve véghasználatból. A véghasználati lehetőség évi 80 hektár, amelyből csak 17 hektár a tarvágás, de az utóbbi évek aszályos időjárása következtében a lucfenyvesekben fellépő jelentős szúkár ezt több mint duplájára emelte. A törzskiválasztó gyérítési lehetőség mintegy 170 hektár, a növedékfokozó gyérítés 430 hektár évente. Átlagos évben 20-30 hektárt erdősítenek és 50-60 hektár természetes újulat keletkezik. Évente 1000 hektár befejezetlen és 140 hektár befejezett ápolást, valamint 110 hektár tisztítást végeznek, 70-80 hektár befejezett erdősítést adnak át.

Az erdészet vadászterülete 16.000 hektár, melyen adottságainak megfelelően meghatározóan nagyvadas gazdálkodást folytat.

  • Erdészetigazgató: Gyergyák Lajos
  • Fahasználati ágazatvezető, erdészetigazgató-helyettes: Molnár Attila
  • Fahasználati műszaki vezető: Varga András Tivadar
  • Erdőművelési műszaki vezető: Németh Gergely

További információ

Zalaerdő Zrt.
Cím: 8868 Letenye, József Attila u. 10.
Telefon/fax: +3693544900
E-mail: letenye@zalaerdo.hu