Betöltés

Kiadványaink

Gróf Csekonics Endre: A 363 vadásznap országában. Vadászélmények a régi Magyarországon

Ifj. gróf Csekonics Endre (1901–1983) számára az esztendő tényszerűen 363 vadásznapból állt. A neves magyar arisztokrata család utolsó férfisarja, végzett agrármérnök, korának kiváló és közismert vadásza-vadgazdája, a Magyar Véreb Egylet alelnöke a két világháború közti magyar vadásznemzedék legkiválóbbjainak köréhez tartozott.
1943-ban adta ki „Néhány szó a magyar vadászati kultúra, az erdészeti és vadászati szakoktatás kérdéseiről” c. „kiáltványát”, amelyben elsőként elemezte és mutatta be a vadászat gazdasági oldalát, s tette szóvá elüzletiesedésének veszélyeit, figyelmeztetve arra, ami immár realitás: „Nyugalmas, csendes, békés, gyönyörködni tudó lényünket megette a civilizáció. De hiába, a világrekordok századát éljük, és ez a betegség nem kíméli a vadászatot sem.”

1943-ban németül jelentette meg „Im Land der 363 Jagdtagen” (A 363 vadásznap országában, 2006) vadászéletét összefoglaló munkáját.
A második világháború után Portugáliába emigrált – Lisszabonban hunyt el.

Borító

SZERZŐ: Gróf Csekonics Endre
NÉMETRŐL MAGYARRA FORDÍTOTTA: Hopp Eszter
KIADÓ: ZALAERDŐ Zrt.
MAGYAR KIADÁS ÉVE: 2006
REPRINT KIADÁS: 2023
KIADTA: Zalaerdő Zrt.
ISBN: 963-87419-0-2 / 978-963-87419-0-5
Ára: bruttó 4 998.- forint + postaköltség

További információ és megrendelés

Steyer Edina
steyer.edina@zalaerdo.hu


ZALAI ERDŐK VARÁZSA - A ZALAERDŐ FÉL ÉVSZÁZADA

A 2020-ban fél évszázados Zalaerdő Erdészeti Zrt., a jubileum apropóján egy, a teljes időszakot átfogó könyvvel emlékezett meg az elmúlt évtizedekről, azok eredményeiről és nehézségeiről.

A szerzők taglalják egyebek mellett az egyes tevékenységi körök jellemzőit, a termelési technológiák és eszközök fejlődését, a vállalat eredményeit, az erdészeti egységek történeti vonatkozásait és a szervezeti változásokat. A bemutatott ötven év alatt sokat formálódott a szakmai ismeretanyagunk, a tudomány és az alkalmazott technika. Olvashatunk arról, miképpen tudott lépést tartani a fejlődéssel a méreteiben megnövekedett vállalat. Megismerhetjük az egyes tájegységek jellemzőit, a gazdálkodást befolyásoló változó természeti tényezőket és az éghajlati hatásokat.

Az ajánlóban Nagy László nyugalmazott gazdasági igazgató úgy fogalmaz: „A könyv emléket kíván állítani a zalai erdőkért dolgozó embereknek, mert az elért eredmények, a megvalósuló fejlődés a természetet és az erdőt tisztelő, jól felkészült szakemberek nélkül nem jöhettek volna létre. (…) Őszintén hiszem, hogy a könyv méltó emléket állít azoknak, akik részesei voltak az elmúlt ötven évnek, kellő biztatást ad a jelen formálóinak, és a jövőben is mindig lesznek jól felkészült, az erdészeti munkát szervező, irányító és megvalósító szakemberek.”

A leírásokat modern illusztrációk és szemet gyönyörködtető fotográfiák színesítik, köztük a csodálatos zalai táj számos képével. A Zalaerdő archívumából a kutatás közben igazi kincsek – számos fekete-fehér fotó, korabeli kimutatás és esetleírás került elő, amelyek közül jó néhányat szintén megjelenít az album.

Borító

SZERKESZTETTE: Steyer Edina és Varga Attila
NYOMDAI ELŐKÉSZÍTÉS: Zalai T-ma Kiadói Kft.
KIADÓ: ZALAERDŐ Zrt.
KIADÁSI ÉV: 2020
ISBN: 978-963-87419-7-4
ÁRA: bruttó 7000.- forint + postaköltség

További információ és megrendelés

Steyer Edina
steyer.edina@zalaerdo.hu


SIEGFRIED ERKER: DISZNÓK!

Siegfried Erker, a szerző és vadfotós már több mint három évtizede él ezen bozontos szőrű disznók bűvöletében. Szenvedélyesen tanulmányozza ezt a vadfajt különféle vadászterületeken és disznós kertekben: Gyakorlati tapasztalatai alapján – biológia, területi fejlődés, változatos vadászati módok, bírálat és viselkedési jelek, abnormális agyarak, különféle kormeghatározási- és trófeatárolási módok ismertetésén át egészen a vadételekig stb. – elénk tárja szakmai ismereteit, a Disznók! című könyvében, ahol több mint 400 érdekes, színes fotó révén szemléletes anyagot állított össze, és ezzel egy útbaigazító művet adott a disznóvadászat iránt érdeklődők kezébe. Nem akarja összegyűjtött tapasztalatait megtartani magának, hanem szeretné azt szemináriumokon és előadásokon is mindenkivel megosztani, az egyedülálló képanyaggal együtt. Cserkelések során számtalan vadászvendéget juttatott felejthetetlen vadászati élményhez. A szakmai rész 59 fejezete mellett a könyvben több, a szerző által megélt vadászkaland történetét is olvashatjuk, illetve okulhatunk belőlük.

SZERZŐ: Siegfried Erker
FORDÍTOTTA: Hopp Eszter
KIADÓ: ZALAERDŐ Zrt.
MAGYAR KIADÁS ÉVE: 2014
ISBN: 978-3-7888-1610-0
Ára: bruttó 6000.- forint + postaköltség

További információ és megrendelés

Steyer Edina
steyer.edina@zalaerdo.hu