Betöltés

Lenti Erdészet

A Lenti Erdészet erdőállományai az Alsó-Őrség, Göcseji-dombság, Kerka-Mura-sík és az Alsó-Kemeneshát erdészeti tájrészletekben találhatók.
A jelenlegi erdőképet az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején végrehajtott erdősítésekkel alapozták meg.

Lenti Erdészet

Az erdők sokszínűségét a Kerka-menti kőriselegyes-kocsányos tölgyesek, a lombelegyes erdei fenyvesek, a gyertyános-kocsányos tölgyesek és a bükkösök jellemzik. Az erdei fenyő 41%-os elegyaránnyal fő-, illetve elegyfafajként fordul elő, erdőállományai kiemelkedő minőségűek. A tölgyek 27%-ban, a bükk 11%-ban található meg, a gyertyán a teljes területen előfordul, az erdők jellemzően elegyesek. Az erdőterület meghaladja a 15.600 hektárt, az élőfakészlet mintegy 5 millió m3.

Az erdészet döntően természetes újulatra alapozott felújítóvágással (87 hektár) újítja fel véghasználati területeit, a nem megfelelő termőhelyen álló fafajokból álló erdők szerkezetátalakításra kerülnek mesterséges erdősítéssel (57 hektár).

Az éves gyérítési terület mintegy 900 hektár. A fakitermelés volumene 90 000 m3 éves vastagfa, a 7000 m3 aprítékalapanyag számos háztartás, intézmény energiaellátását biztosítja.

Az erdészet feltártságának az iparvasút is része, mely napjainkban turisztikai feladatokat is ellát, azonban működése nem a Lenti, hanem a Bánokszentgyörgyi Erdészethez tartozik.
Az erdészet kezelésében van a fokozottan védett, hajdani Szentgyörgyvölgyi Szálalóerdő, amely a régi paraszti szálaló gazdálkodás emlékét őrzi. A több mint 1000 hektár védett területtel együtt az Őrségi Nemzeti Park részét képezi, a folyamatos erdőborítást az örökerdő és átmeneti üzemmód biztosítja. Az erdészek kiemelt figyelmet fordítanak a természeti értékek védelmére és fejlesztésére, összhangban az erdőgazdálkodással, faanyagtermeléssel.

Natura 2000 védettség alatt áll több mint 5000 hektár erdőterület. Az erdészet 23 ezer hektáros vadászterületet kezel, melyen 2 vadászház található. A vadállomány kiemelkedő minőségű, a terület nagy része gímszarvas-génrezervátum.

Erdészetigazgató: Gróf András
Erdőművelési ágazatvezető, erdészetigazgató-helyettes: Gergácz Judit
Erdőművelési műszaki vezető: Molnár György
Fahasználati ágazatvezető: Lukács István
Fahasználati műszaki vezető: Iványi Tamás
Értékesítési műszaki vezető: Dobó Béla

További információ

Lenti Erdészet
8960 Lenti, Táncsics u. 11/A.
Telefon/fax: +3692551910
E-mail: lenti@zalaerdo.hu

A fűrészüzem 2021 januárjától önálló gazdasági társaságként működik ZALA-FŰRÉSZ Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. néven!
További információ: Lukács Ferenc ügyvezető (lukacs.ferenc@zalafuresz.hu, +36306402252)