Betöltés

Programok az erdei iskolákban

Programjaink a Nyitnikékben

A hozzánk érkező csoportok többféle program közül választhatnak, s mindegyiket az adott korosztályhoz igazítjuk.
A gyerekekre igazi csapatmunka vár, rengeteg játékos feladattal, összegzéssel, következtetéssel, mely mind-mind a problémamegoldó képességüket, kreativitásukat fejleszti, s erősíti bennük a csapathoz tartozás érzését is.

Választható témakörök

Mesél az erdő
Fás- és lágyszárú növények bemutatása; az erdei életközösség (felépítése, körfolyamatok, tápláléklánc); az erdő szintjei.

Az aprók világa
Növények, virágok közelről (felépítés, szerkezet); gombák; talajvizsgálat, talajlakók; vízvizsgálat; pókok-rovarok; mikroszkóphasználat.

Környezetünk és mi
Az erdő mint rendszer; időjárás és hatásai (megfigyelések, mérések); emberi hatások a környezetre – szemét, levegő- és vízszennyezés; mit lehet tenni otthon és az iskolában? (szelektív gyűjtés, komposztálás, esővíz gyűjtése, tudatos vásárlás)

Vadak és szelídek
Az erdő élővilága; felismerés (kép, hang, nyom); táplálékláncok és együttélés; vadles, állathangutánzó; ismerjük meg a vadászok munkáját.

A Zalai-dombság
A helyszín jellegzetességei (domborzat, klíma…); térképismeret és tájékozódás (kincskereső játék); néprajzi értékeink (népviselet, népszokások, hagyományok, babonák); helyi jellegzetes ételek (Egy tál dödölle…); kézműves foglalkozás (langali sütés kemencében/agyagozás/csuhé…)

Az erdő és az ember
Kik dolgoznak az erdőben: hogyan gazdálkodunk az erdővel? az erdő életciklusai, az erdész feladatai; gépek és lóerők; erdei melléktermékek és hasznosításuk; törvények, szabályozások (az adott korosztály szintjén)

Esőnap
Erdőmodell-állítás, az erdő szintjei (népesítsük be az erdőt!); „Amerikából jöttem!” – erdész módra; Activity; mikroszkópozás; filmvetítés, és a látottak megbeszélése; milyen madár lehet? – hangfelismerés CD-ről; térképismeret; projektmunka; kézműves foglalkozások.

Programjaink a Zakatolóban

Az erdei iskola programjai a résztvevők igényeinek megfelelően félnapostól ötnapos összeállításig kérhetőek. Szállást az erdei vasút csömödéri megállója mellett működő turistaszállónkban tudunk biztosítani. Az ellátás lehet önállóan szervezett, de akár napi háromszori étkezés is kérhető.
Programjainkat a hozzánk ellátogató csoportok korosztályának és ismereteinek megfelelően, játékos feladatokkal és csapatban elvégzendő projekt munkával együtt alakítottuk ki azért, hogy élményekben gazdag módot kínáljunk a diákok ismeretszerzéséhez.

Közösen keressük a válaszokat a felmerülő kérdésekre, miközben maradandó emlékek során át erősödik az osztályközösségek összetartó ereje.
Az utazással egybekötött erdei iskolai modulokon kívül „éjszakai barangolás”, gyalogos és kerékpáros túrák, csapatépítő versenyek, gyógynövény-bemutató és varázstea-készítés, esetleg talpmasszírozó Zöldbocs kaland is választható.

Választható témanapok

Mesél az erdő
Ismerkedés a növényvilággal, az erdei életközösség bemutatása, az erdő szintjei, tápláléklánc, a víz körforgása.

Barátaink a fák
A fák megfigyelése, megismerése, fatörzs felépítése, növekedése, fafajok egyedi jellemzői, különlegességek, mérések és számítások az erdőben, a fa és az ember kapcsolata.

Vadvilág
Az erdei állatok megismerése, vadgazdálkodás bemutatása, nyomolvasás, madármegfigyelés, talajlakó és vízi állatok.

Az erdő és az ember
Az erdő hármas funkciója, erdőgazdálkodás, az erdész feladatai, erdei haszonvételek, melyik fából mi készül, érdekességek.