Betöltés

Hírek

Trófeaszemle 2024

A Zalaerdő Zrt. – a hagyományokhoz híven idén is a Szentpéterföldei Vadászház előtti tisztáson tartotta trófeaszemléjét, immár a huszonharmadikat.

A vendégeket Rosta Gyula vezérigazgató, Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának vezetője és Gróf Jácint, a Zalaerdő Zrt,. vadgazdálkodási osztályvezetője köszöntötte.

Rosta Gyula vezérigazgató köszöntőjében kitért az elmúlt hónapok viszontagságos időjárására. A nyári szárazság és a szeptemberben Európa-szerte tomboló viharos esőzések mind-mind befolyásolták az idei vadászati szezon eredményeit.

Ez utóbbi okán több vadászvendég nem érkezett meg a szeptemberi szarvasnászra.

Kovács Ferenc főosztályvezető megköszönte minden illetékesnek az eddigi kemény munkát, majd felhívta a figyelmet, hogy az állományszabályozás ideje még csak ezután jön. Kérte, hogy minden érintett a mennyiségi helyett a minőségi gazdálkodásra törekedjen, ami jó korszerkezetű, megfelelő ivarösszetételű állomány kialakítását jelenti.

Gróf Jácint osztályvezető ismertette a legfontosabb szeptemberi terítékadatokat. A Zalaerdő Zrt. által kezelt négy vadászterületen 170 gímbika esett 2024 szeptemberében, ezek közül 101 darabot állítottak ki a szemlén. Az aranyérmes bikák száma 22 darab, 47 darab ezüst- és 47 darab bronzérmes gímbika került terítékre idén. Az érem nélküliek száma 54 darab. Az összes elejtett bika trófea-átlagsúlya 7,04 kilogramm, míg az érmes átlagsúly 8,21 kilogramm.

A három legmagasabb pontszámú trófea ismérveit az alábbi táblázat mutatja:

  Súly (kg)CIC pontszámKísérő vadász Elejtés helye
1.11,35229,92Kovács Tamás Lenti-Olgamajor
2.10,10229,51Kósa György Bánokszentgyörgy-Márki
3.13,22228,81Sohár Dezső Lenti-Olgamajor

A bőgési időszakot összefoglaló trófeakatalógus hamarosan nyomdába kerül.

Szentpéterfölde (Fotó: Pintér Csaba)