Betöltés

Tevékenységeink

Csemetetermelés

DÍSZNÖVÉNYTERMELÉS

A dísznövénytermelés a Surdi Díszfaiskolában 13,7 hektáron történik. Faiskolánkban, ahol a fenyőnevelésnek már közel 100 éves hagyománya van, több mint 200 féle díszcserjét, fenyőfélét termesztünk. Konténeres és földlabdás növényeinkkel egész évben a vásárlók rendelkezésére állunk.
Évente több hazai faiskolai börzén, külföldi kiállításon megjelenünk és bemutatjuk termékeinket.
A kertet a század elején Petrizilka (Pagony) Károly alapította, aki a Zichy grófok erdésze volt. A világ minden részéről gyűjtötte a különböző fenyő fajok és változatok magjait és a kertben ültette el őket. 1946-ban már 77 fajt mutattak ki a leltárban. 1950-ben Surdot közigazgatásilag Somogy megyétől Zala megyéhez csatolták. Sok nagyméretű növényt átszállítottak Zákányba, ahol nagy részük tönkrement. 1955 után a volt Dél-zalai Erdőgazdaság hozzáfogott a kert rekonstrukciójához, majd fejlesztéséhez.
Jelenleg a fóliaházakban fenyő csemeték, az alsó kertben konténeres, az alsó kert egy részén és a felső kertben pedig földlabdás növények nevelése folyik. Mára a kert teljes területe öntözhető.

ERDÉSZETI CSEMETETERMELÉS

A Zalaerdő Zrt. kiemelten kezeli a saját csemete termelését, biztosítva ezáltal az ellenőrzött származású, jó minőségű ültetési anyag előállítását, melyeket mesterséges erdőfelújításokban, pótlásokban és erdőtelepítéseknél használunk fel.

A Nagykanizsai Erdészet kezelésében lévő 61 hektáros Bajcsai Csemetekert, és a közel 14 hektáros Surdi Díszfaiskola mellett további négy kisebb csemetekertben folytatunk szaporítóanyag-termesztést. Ez utóbbiak létjogosultságát a táji erdőművelés előtérbe kerülése indokolja, mivel nagyrészt a helyben gyűjtött szaporítóanyagok továbbnevelését szolgálják. Csemetekertjeink szinte teljes mértékben kielégítik a részvénytársaság csemeteigényét, a vásárolt csemete aránya évente 5% alatt van.

Kertjeinkben az öntözés teljes egészében megoldottá vált, emellett a bajcsai nagyüzemi csemetekertben korszerű hűtőház, magtároló, fóliasátrak, speciális csemetekerti gépek, gépsorok segítik a minőségi csemetetermesztést.

Évente átlagosan 10-15 millió kiültetésre alkalmas csemetét termelünk, melynek 80%-a lombos, 20%-a pedig fenyőcsemetéből áll. Ezek nagy része saját felhasználásra, a többi belföldi és exportértékesítésre kerül.

A végrehajtott fejlesztések és a kibocsátott csemete mennyisége és minősége alapján elmondható, hogy a bajcsai csemetekert az ország vezető csemetekertjei közé tartozik.

További információ

Erdőgazdálkodási osztály
8800 Nagykanizsa, Múzeum tér 6.
Telefon: +3693500227
Mobil: +36304742025
E-mail: erdogazdalkodas@zalaerdo.hu

Bajcsai Csemetekert
8835 Nagykanizsa-Bajcsa, Törökvári u.
Telefon: +3693537742, +3693537743, +36303890922
E-mail: csemetekert.bajcsa@zalaerdo.hu

Az árjegyzékért kattintson ide!

KARÁCSONYFA TERMELÉS

Erdészeteink karácsonyfatelepein kb. 20 hektáron lucfenyő, ezüstfenyő, duglászfenyő és nordmann fenyő karácsonyfát nevelünk.
2001-től kezdve pedig a Bajcsai Csemetekertben konténeres ezüstfenyő karácsonyfát is előállítunk. Karácsonyfát csak karácsonyfatelepen nevelünk, erdőből nem vágunk ki fát karácsonyfának

A csemetekertjeinkben megnevelt csemetéket iskolázás és újabb kb. 2 év továbbnevelés, majd gyökérvisszavágás után karácsonyfatelepbe ültetjük ki. A kiültetés olyan hálózatban történik, hogy évekig biztosítsa a leendő karácsonyfák megfelelő növőterét. Fafajtól függően 5-10 évig gondozzuk, ápoljuk a fákat, amíg elérik a kívánt méretet.

Immár több éve átlagosan mintegy 100 000 db kb. 70 000 fm karácsonyfa található telepeinken.

Minden évben november 20-a a szabvány szerinti karácsonyfa-kitermelés kezdete, de mi ezt mindig később kezdjük el, hogy karácsonyfáink tartósabbak maradjanak.

További Információ

Erdőgazdálkodási osztály
8800 Nagykanizsa, Múzeum tér 6.
Telefon: +3693500227
Mobil: +36304742122
E-mail: erdogazdalkodas@zalaerdo.hu

Árjegyzékért kattintson ide!


Kapcsolódó galéria