Betöltés

Hírek

Fásítás

Indul az Agrárminisztérium Országfásítási Programja

Elindult az Országfásítási Program 2019. november 4-én, hétfőn. A most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel.

A ZALAERDŐ Zrt. mintegy 9 hektáron végez erdőtelepítést 2019 őszén és 2020 tavaszán, amelyhez 56 ezer darab csemetét és 5 mázsa makkot használ fel.

A mintaprogramba 86település csatlakozik be. A kezdeményezés fontosságára NagyIstván agrárminiszter mellett a tárca államtitkárai országszerteközös faültetéseken hívják fel a figyelmet november elejétől.

A közlemény idézia szakminisztert, aki elmondta, hogy az állami erdőgazdaságokerdőtelepítési mintaprogramjának célja a figyelemfelhívásmellett az erdőterület közvetlen növelése.

Az Agrárminisztériumkorábban több fásítást ösztönző programot is indított. NagyIstván emlékeztetett, hogy a Vidékfejlesztési Programmódosításában az erdőtelepítési támogatásokat 80-130százalékkal növelték meg, ezekre a forrásokra magánföldtulajdonosok és az önkormányzatok egyaránt pályázhatnak.Az elhagyott honvédségi, valamint barnamezős területek, illetveaz elöregedett gyümölcsösök helyett is ajánlja a fásítást azagrártárca - emelte ki a miniszter.

Az éghajlatváltozáskihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat adhat. Ezannak is köszönhető, hogy az elmúlt években azerdőgazdálkodásban paradigmaváltás történt: a klímacélokteljesítése kiemelt feladattá vált - jelezte Nagy István.

A szaktárcaközleménye ismerteti: jelenleg Magyarországon az egyetlenszénelnyelő ágazat az erdőgazdálkodás. A hazai erdők évente4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértéknek megfelelőüvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országoskibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. A faanyag energetikaicélú hasznosítása további mintegy 5 millió tonna fossziliseredetű szén-dioxid kibocsátását váltja ki. A becslésekszerint az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egyévtized múlva évente további mintegy 8000 tonna szén-dioxidotkötnek majd meg, így segítve, hogy tisztább legyen a levegő.

A kormány a meglévőerdők fenntartásával segíti a szénmegkötő kapacitásmegőrzését, az új erdők telepítésével pedig növeli azt. Aszemléletformáló kommunikáció célja, hogy a lakosság minélszélesebb körét megszólítsák és bevonják a témába.

Az elmúlt tízévben csak az állami erdőgazdaságok 450 millió facsemetétültettek el, és 9500 tonna makkot vetettek az erdők fenntartásasorán. Ez a szám is jól érzékelteti, hogy milyen komoly ésösszehangolt munka folyik évek óta a tárcánál erdeinkfenntartásáért. A megkezdett programok 3-5 év alatt 25 000hektáros erdőterület növekedést eredményezhetnek, ésmegközelítőleg 100 millió új fa ültetését jelentik.

Forrás: Agrárminisztérium