Betöltés

Hírek

Útavató

Kerékpározható feltáróutat adtunk át Tormafölde és Kiscsehi között múlt pénteken.

Az út a szigorú védelem alatt álló Vétyemi Ősbükkös érintésével szeli át a kiváló erdőállományokkal borított területet kelet-nyugati irányban, mintegy 11 kilométer hosszban. A most felújított útszakasznak a Vétyempusztán át vezető folytatása szerepel a Dél-Zalai Ökoturisztikai Fejlesztési Stratégiában egy 100 kilométeres kerékpáros kör részeként – mondta el köszöntőjében Rosta Gyula vezérigazgató. Elárulta: a fejlesztés 342 millió forintba került, a teljes összeget 100 százalékban a Zalaerdő biztosította.

Az átadó napján a lenti „Mocorgók” az Egészségért és a Környezetért Egyesület tagjai le is tesztelték az utat. Az elnök, Kovács Erik elismerően nyilatkozott róla, elmondta – ők mint kerékpárosok – rendkívül örülnek neki, hogy ez az útszakasz megújult, biztonságossá vált, hozzátette azt is, hogy az országban kevés hasonló út van, ami ilyen csodálatos erdőn halad keresztül.
Köszönjük az elismerő szavakat, és biztatjuk mi is a kerékpárosokat, hogy használják ezt az utat, s közben meg-megállva figyeljék meg az ősbükkös páratlan szépségét!

Nagy Bálint, az Agrárminisztérium erdőgazdálkodási főosztályvezetője az erdők élettani és gazdasági szerepéről beszélt. Kiemelte, hogy erdeink többcélú rendeltetésükkel komplett ökoszisztémaként élőhelyet, védelmet nyújtanak a növényeknek, a gombafajoknak és az állatvilágnak, megelőzik a talajpusztulást, ivóvizet biztosítanak, szén-dioxidot kötnek meg, oxigént bocsátanak ki, és kiszűrik a levegőbe kerülő szennyeződéseket. Ezen védelmi funkción túl nem feledkezhetünk meg az erdők által megtermelt faanyag tudatos és ésszerű felhasználásáról sem. Hiszen lakóházaink, épületeink szerkezeti elemei faanyagból készülnek, a fából készült bútorok és burkolatok pedig otthonunk melegségét adják. Az erdők ökoturisztikai szolgáltatásokat nyújtó funkciója sem elhanyagolható, és úgy véli, a jövőben egyre nagyobb jelentősége lesz ennek. Elengedhetetlennek tartja, hogy az erdő a látogatói számára kikapcsolódási, feltöltődési lehetőséget nyújt. Az általa részletezett, többcélú erdőfenntartás megvalósításának egyik alappillére az erdei infrastruktúrahálózat fenntartása és fejlesztése. Így rendkívül fontos, hogy a frissen átadott Tormafölde-Kiscsehi közti kerékpározható erdészeti feltáróút az erdőkezelési feladatok ellátása mellett összekapcsolja az erdőt, a természetet az emberrel.

Az avatón Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő megköszönte az erdészeti társaság munkáját, és sok sikert kívánt a további hasonló fejlesztésekhez, egyebek mellett a kerékpárutak építéséhez.

Fotók: Varga György