Betöltés

Hírek

Bővült az Időspirál

Elültettük az év fafaját a nagykanizsai Csónakázó-tónál, az Időspirálban.

Immár tíz éve, hogy minden évben elültetjük az év fafaját a nagykanizsai Csónakázó-tónál található Időspirálnál.

Az idei évtől egy vénic szil csemete gazdagítja a fajok sorát, amelyről Varga Attila (aki az Országos Erdészeti Egyesület Nagykanizsai Helyi Csoportja, valamint társaságunk nevében ültetett) a következőket mondta: a vénic szil az ártéri, vizes élőhelyeket kedveli, így ez a csemete most igazán jó helyre került. Nem állományalkotó fajról beszélünk, az erdőben elszórtan található. Az 1930-as években kezdődött szilfavész következtében a szilek száma nagyon megcsappant, azonban talán a vénic szil az a faj, amelyik leginkább ellenállt az említett kórnak. Beszélt arról is, hogy az erdőgazdálkodás kiemelt célja, hogy a különböző kártevők és az egyre inkább tapasztalható klímaváltozás ellenében is megtartsa a különféle fafajokat.

Az új faj: a vénic szil

Az ünnepélyes ültetésen részt vett Balogh László polgármester is, aki köszönetet mondott társaságunknak e hagyományért, a fákat pedig az élet szimbólumanként aposztrofálta.

Balogh László polgármester és Varga Attila vezérigazgató-helyettes
A gyerekek is segítettek
Kicsinyek Kórusa

A piarista iskola negyedikesei

A műsorban közreműködött a nagykanizsai piarista iskola, és az oktatási intézményben működő Kicsinyek Kórusa, akiknek ezúton is köszönjük a részvételt!

Vénic szil

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. A kiválasztást kezdetben a mozgalom kuratóriuma végezte, azonban 2013 óta a www.azevfaja.hu weboldalon zajló nyílt szavazás útján dől el, hogy a szakemberek által kijelölt három hazai fafaj közül melyik viselheti az „Év Fája” címet. A versengés túlmutat önmagán: az adott fajok bemutatása mellett a szakemberek egyúttal azok élőhelyének védelmére is fel kívánják hívni a figyelmet. 2023-ban Év Fája címért a kecskefűz, a rezgőnyár és a vénic-szil versenyzett, melyek közül a közönségszavazást az utóbbi nyerte, így idén ez viselheti a megtisztelő címet!

Település- és földrajzi neveink is szépen őrzik a közönségszavazáson az Év fájának választott vénic-szilt, a Szilas vagy Szilágy elnevezéssel gyakran találkozni a Kárpát-medencében elterjedt szilfák okán. A vénic-szil kérgét valaha gyógyhatásáért fogyasztották, termését olajjal és ecettel keverve salátának ették. Gyönyörű fa.

A Kárpát-hazában is őshonos fafaj élőhelyét jellemzően az árterek jelentik, amelyek területe azonban a 19. század óta tartó folyószabályzások és a maradék élőhelyek feldarabolódása, átalakítása miatt lényegesen lecsökkent. A „szúnyogfának” is nevezett fafaj árnyéktűrő, a gyengébb minőségű talajokat is jól tolerálja. Ártéri fafajként akár a néhány hétig tartó vízelöntést is el tudja viselni, száraz területeken azonban kevésbé érzi jól magát, de a különféle élőhelyekhez így is nagyon jól tud alkalmazkodni.

További részletek itt!

Vénic szil