Betöltés

Hírek

Vadriasztó prizmákkal az éjszakai vad-gépjármű ütközések megelőzése érdekében

A Zalaerdő Zrt. mint területileg illetékes vadgazdálkodó kezdeményezésére a 74. számú főút Nagykanizsa-Palin elkerülő szakaszának szélességjelző oszlopaira optikai vadriasztó prizmákat helyeztünk fel 2022. július 15-én. 

Az erdőgazdaság szakemberei a közlekedésbiztonság javítását célzó intézkedés szándékával keresték meg a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságot és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala Megyei Igazgatóságát. Mindkét szervezet örömmel fogadta társaságunk azon szándékát, hogy a 74. számú főút M7 autópálya fel- és lehajtó ága és a Principális-csatorna közötti szakasza közeledésbiztonságilag vadriasztó prizmákkal erősödjön.

Az erdőgazdaság a baleset-megelőzést szem előtt tartva saját költségén vadriasztó prizmák beszerzése és kihelyezése mellett döntött, amelynek során július közepén közel 150 darab optikai multifunkcionális vadriasztó prizmát telepítettünk a főút mentén. A munkák ideje alatt a rendőrség és a közút forgalomterelést végzett az érintett szakaszon.

A Zalaerdő Zrt. kezdeményezésére és költségére kihelyezett berendezések a vad közúton történő váratlan éjszakai megjelenésének esélyét csökkentik. A szélességjelző oszlopokra felhelyezett vadriasztó prizmák, a közúton éjszaka közlekedő gépjárművek világítását felhasználva fejtik ki vadriasztó hatásukat. A prizmák a gépjármű fényszórójának fényét a haladási irányra merőlegesen tükrözik, bevetítik az út menti területre. A különleges sejtszerkezettel bíró prizmák fényfelvillanásokat okoznak, így ha az út irányába vad közeledik, azt a szemből érkező kékes színű fényhatás - amellyel a természetben nem találkozik - megállásra készteti a jármű elhaladásáig.

Azonban továbbra is kiemelten fontos, hogy a járművezetők fokozott figyelemmel, a közlekedési szabályok betartásával, a haladási sebesség út- és látási viszonyoknak megfelelő megválasztásával közlekedjenek.

Ernszt Tamás vadászati és halászati előadó

A vadriasztó prizmák felszerelése