Betöltés

Hírek

Fácáncsibék érkeztek a Zalaerdőhöz

Apró, izgő-mozgó fácáncsibék érkeztek a Zalaerdő Zrt. zsigárdi fácántelepére május 18-án, kedden.

A Zalaerdő Zrt. 2018 óta foglalkozik fácánneveléssel Homokkomárom külterületén, a zsigárdi területrészen. 2018-ban kettő darab fedett fácán-utónevelőt, úgynevezett voliert építettünk, amelyekbe előnevelt, hat-hét hetes fácánt vásároltunk, majd neveltünk fel.

Ezen a területrészen 2020-ban tíz, majd idén újabb tíz darab fácán előnevelő-házat építettünk, amelyek lehetővé teszik, hogy a fácánnevelés teljes folyamatát, azaz a napos fácáncsibék fogadásától a felnőtt fácánig történő nevelést egy térségben, de több területrészen elvégezzük.

Május 18-án 2800 napos fácán érkezett a zsigárdi előnevelő-házakba a Vulpex Kft. gyomaendrődi fácán-törzstelepéről. A fácáncsibék életük első két hetét az előnevelő-házakban töltik, ahol infralámpák biztosítják a számukra megfelelő hőmérsékletet. A kéthetes fácán már a nevelőházak melletti fedett kifutókba kiengedhetők, de továbbra is folyamatos ellátást, gondoskodást igényelnek. Az előnevelő házakból hat-hét hetes korban kerülnek majd át az utónevelőkbe (volierekbe), ahol aztán elérik a felnőttkori méretet.

Az elmúlt esztendőkben a hazai agráriumban kedvező változások következtek be az apróvadfajokra nézve. Az erdőszegélyekbe, a mezőgazdasági táblák széleibe, de önálló parcellákba is egyre több helyen pillangós növényt (pl. lucerna, vörös here, stb.) és azok keverékeit vetették a földhasználók, s ez kedvezően hatott az alapvetően nagyvadas jellegű Zala megye apróvadállományára. A tapasztalatok szerint erősödött a fácán és a mezei nyúl állománya.

Az idei évben Homokkomáromban nevelt fácánokat a Zalaerdő Zrt. ősztől kezdődően értékesíti majd vadgazdálkodóknak.

Az elmúlt esztendőkben is már számos zalai vadásztársaság vásárolt az erdőgazdaságtól szép tollazatú, jó röpkészségű fácánt saját vadászterületén lévő fácánállományának pótlása és növelése, valamint vadászat céljából. Ezek a vadgazdálkodók a fácánállományuk növelése érdekében a fácánvásárláson és -kihelyezésen felül ősztől tavaszig apróvadetetőket üzemeltetnek, és egész évben vadásznak szőrmés ragadozókra.

Szöveg: Ernszt Tamás
Képek: Nyirádi Ivett és Steyer Edina