Betöltés

Tevékenységeink

Fafeldolgozás

FŰRÉSZÁRUGYÁRTÁS

Lentiben 1923 májusában indult a fűrészáru-termelés a Kerkavölgye Faipari Rt. működtetésében. 1970-től az üzemet már a Zalaerdő működteti. Jelenleg összesen 16.000 m3 tölgy- és bükkrönköt dolgoz fel az üzem.
A fűrészáru alapanyagát, a tölgy, bükk és egyéb fafajú fűrészrönköt, a 100% FSC minősítéssel rendelkező Zalaerdő Zrt. biztosítja. Az átlagos rönkhossz 2,5-4 méter.


A rönk fűrészelését kettő függőleges rönkvágó szalagfűrész és egy keretfűrészgép végzi. A rönkhasító szalagfűrészes technológia az értékes dimenziós rönkök feldolgozásának leghatékonyabb módja. Nem igényel rönkosztályozást, egy-egy vágás után a rönköket hossztengelyük körül lehet forgatni, a vágott szelvény vastagságának tetszőleges állíthatósága (pl. fahibák kiejtése) különleges termékek előállítása esetén nagyon előnyös. A vékony duzzasztott vagy stellites fogú fűrészszalagok miatt a vágásfelület finomabb. A keretfűrészgép a legrégebben alkalmazott alapgép, amely alkalmas a keménylombos és lágylombos faanyagok feldolgozására is, nagy előnye a termelékenysége és a méretpontossága. A legjellemzőbb vágásvastagság a 29/26mm (deszka), illetve a 55/50mm (palló). A vágásminőséget egy korszerűen berendezett élező műhely biztosítja. A prizma és élesvágással termelt fűrészárut szélezzük, daraboljuk és rakásoljuk a piaci igényeknek megfelelően. A felfűrészelt szélezett ill. szélezetlen fűrészáru a készárutéren kerül tárolásra. A korszerű gőzölő kamrák biztosítják az elsősorban bükk fűrészáru színazonos hőkezelését. A szárítókamrákban történik a fűrészáru nedvességének a kívánt értékre szárítása, ami jellemzően 8-12%. A szárítókapacitás jelenleg 4000 m3/év. Az üzem korszerű gyalulástechnológiával is rendelkezik, ami biztosítja a kiváló minőségű gyalult fűrészáru termelését is. Az anyagmozgatást elektromos és dízel targoncák végzik, a kiszállítás kamionokkal történik.

Termékek:

  • tölgy szélezetlen, szélezett illetve dielen (méretre darabolt) fűrészáru frissen és szárítva, továbbá szárított gyalult kivitelben
  • bükk szélezetlen, szélezett fűrészáru frissen, gőzölve és szárítva.

A nyers termékek igény szerint viaszos bütüvédelmet kapnak.

APRÓTERMÉK-TERMELÉS

A továbbfeldolgozás során a szélezetlen, szélezett fűrészáruból bútorlécet, parkettfrízt gyártunk. A termékgyártás technológiai pontjai a szélezés, darabolás, minősítés, rakatolás, bütüvédelem.
A darabolást körfűrésszel, korszerű optimalizáló géppel, a szélezést szalagfűrészen, sorozatvágóval végezzük. A minősítést, rakatolást a vevői igényeknek megfelelően készítjük.

Termékek:

  • tölgy bútorléc, parkettfríz,
  • bükk parkettfríz.

A fafeldolgozás termékei FSC minősítéssel rendelkeznek.

PELLETGYÁRTÁS

Pelletüzemünket 2009-ben adtuk át a Lenti Fűrészüzem mellett. A pelletet a piaci igények szerint a kisfogyasztók részére 15 kilogrammos zsákokba csomagoljuk, a nagyfogyasztók részére 700-900 kilogrammos kiszerelésben vagy ömlesztve árusítjuk.
A lenti üzemben gyártott fapellet kiváló minőségű, 6 mm átmérőjű, 1-3 cm hosszú, magas fűtőértékű, melyet speciális pelletkazánokban, illetve légfűtéses vagy központi fűtésre köthető pelletkandallókban lehet felhasználni.
A pelletgyártás alapanyagát a fűrészüzemben képződő fűrészpor adja. 3000 tonna feldolgozott fűrészporból 2000 tonna pelletet állítunk elő. A fűrészpor 40–50%-os nedvességtartalomról 12%-osra történő szárításához az eddig alacsony kihasználtságú kazánok kapacitását használjuk fel. Ezt követően a pelletprésbe kerül a massza, ahol a préskollerek átpasszírozzák a lyukakkal ellátott matricán. Ennek következtében a fa kötőanyaga, a lignin megolvad és összeragasztja a massza anyagát. A présből kikerülő magas hőmérsékletű pellet hűtés után a pihentető tartályba kerül.

A pellet fűrészporból és faforgácsból nagy nyomáson összepréselt tüzelőanyag, melyben kötőanyagként csak a fában található lignin szolgál. A tűzifánál alacsonyabb nedvességtartalmú, ezért hatásfoka is magasabb. A pellet a legkörnyezetkímélőbb fűtőanyagok közé tartozik, mivel hulladékfából, megújuló nyersanyagból állítják elő, valamint égetése során alig keletkezik káros anyag és kicsi a hamutartalma. Nem borítja fel a szén-dioxid-körforgást, hiszen ugyanannyi üvegházhatást okozó gáz szabadul fel, mint amennyit már megkötött a fa, illetve amennyi természetes korhadásával is felszabadulna.

További információ

Lenti Erdészet
8960 Lenti, Táncsics u. 11/A.
Tel./fax: 92/551-910
E-mail: lenti@zalaerdo.hu
Lukács Ferenc fafeldolgozási ágazatvezető: 30/640-2252

Kereskedelmi osztály
Telefon: +3693500213
Fax: +3693500253
E-mail: kereskedelem@zalaerdo.hu


Kapcsolódó galéria