facebook  google  instagram logo  twiter  youtube  kozjolet345

Mentés

4Erdőterületeinken a fő állományalkotó lombos fafajok makktermése általában biztosítja a csemetetermelés magszükségletét. A maggyűjtés során a magtételeket származási körzetenként elkülönítjük, így legtöbbször biztosítani tudjuk, hogy a mesterséges erdősítésekbe a tájegységre jellemző genetikai állománnyal rendelkező mag vagy csemete kerüljön.

A főfafajok – tölgyek, bükk – periodikus termése következtében a makkgyűjtés is időszakos. Ennek megfelelően változik az évenként begyűjtött – és csemetekertbe vetett – makkmennyiség, de megfelelő genetikai adottságú, jó minőségű tölgy- és bükkmakk vásárlásával kiegészítve gyengébb termés esetén is biztosítani tudjuk az erdőfelújításhoz szükséges csemetemennyiséget. Bő makktermést adó években kocsányos és kocsánytalan tölgy valamint bükk értékesítésére is sor kerül.
Az EU-csatlakozás kapcsán felmerülő változásokhoz igazodva a származásazonosított szaporítóanyag-forrásainkat regisztráltattuk, így a Nemzeti Szaporítóanyag-forrás Jegyzékbe bekerültünk. Részvénytársaságunk területén 276,92 hektár magtermelő állomány található. A közeljövő fontos feladata további magtermelő állományok kijelölése és törzskönyveztetése, mert az Európai Unióban szigorúbb regisztrációja van a maggyűjtési helyeknek. A részvénytársaság területén két magtermesztő ültetvény található: a surdi vörösfenyő plantázs és az obornaki erdeifenyő plantázs. Az utóbbi években mindkét plantázsban csak fenntartási munkákat kellett végezni: ágnyesést, sorközápolást, vegyszeres védekezést a fellépő kártevők ellen. Ezeken kívül jó magtermés esetén tobozgyűjtést és magpergetést végeztünk.
A kor követelményeinek megfelelő magkezelési és magtárolási eljárások alkalmazása céljából Bajcsán magtároló pince és padlás, magpergető, magvizsgáló laboratórium, 2007-ben pedig korszerű magtároló épült. A magtároló megfelelő hőmérséklet és páratartalom értékei az egész télen át tartó szakszerű és biztonságos tárolást is lehetővé teszik. A tárolóban biztosított az öntözés, a szellőzés és a szektorok elválaszthatók egymástól. A húsos termések tisztítására 2001-ben magtisztító gépet vásároltunk, ezzel növeltük a munka hatékonyságát és javítottuk a minőséget.


Információ:
Erdőgazdálkodási osztály
Cím: 8800 Nagykanizsa, Múzeum tér 6.
Telefon: 93/500-227
Fax: 93/500-252
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


 

 

Kapcsolat - Zalaerdő Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság

cim f H-8800 Nagykanizsa, Múzeum tér 6.
tel f +36-93/500-200
mobil +36-30/474-2115
fax f +36-93/500-250
mail fzalaerdo@zalaerdo.hu

Partnerek

agrarminiszterium         OEE logo1   KANIZSATV      filmtar   filmtar 2   zt    erdomezo           vadaszkamara1  amierdonkMentés