facebook  google  instagram logo  twiter  youtube  kozjolet345

Mentés

2019sohollár 152 Fotó Varga György

A nyárvégi hőség ellenére idén is rengeteg látogatót vonzott a Zalai Vadászati Évadnyitó. Augusztus utolsó hétvégéjén az ünnepé és a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep a Sohollári-völgyben.

A délelőtti ünnepség a hagyományoknak megfelelően a Hubertus-misével kezdődött, amelyet Csóka Péter János atya, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke celebrált, segítői dr. Szentirmay Tamás hivatalvezető és Bíró Ferenc kántor voltak. A szentmisét követően dr. Nádor László, az Országos Magyar Vadászkamara Zala Megyei Területi Szervezetének elnöke, Pálinkás Róbert, a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke és Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója leleplezték a Kliegl Sándor szobrászművész által készített gímszarvas szobrot, mely a Sohollári Vadászház előtt kapott helyet.

A művész alkotását az első zalai világrekord gímszarvasról mintázta, művéhez csaknem ötszáz kilogramm bronzot használt fel. A szarvast közel életnagyságúra formázta meg.

A szarvasbikát 1970-ben egy svájci hölgy, Marion Schuster ejtette el a Zalai Erdő és Fafeldolgozó Gazdaság Lenti Erdészeténél, Hernyék határában. A bika korát az Országos Trófeabíráló Bizottság 12 évesre becsülte. A páratlan 26-os, 14,10 kilogrammos, 251,83 nemzetközi pontszámos trófea két évig állt a világranglista élén, jelenleg a 32. helyet foglalja el. E zalai gímszarvasbika az 1971-es Vadászati Világkiállítás emblematikus trófeája volt, mely méltán hirdette a magyar, s egyben a zalai szarvasállomány kiváló minőségét, a hazai vadgazdálkodás fejlődését, az itt dolgozó szakemberek lelkiismeretes, elhivatott munkáját.

Kliegl Sándor szobrász, Munkácsy Mihály-díjas érdemes művész Mosonmagyaróváron született 1945. február 27-én, jelenleg Szegeden él és alkot, számos köztéri alkotás készítője. Több szobra látható Budapesten, s a világ több városában, Koppenhágától Tokióig megtalálhatók alkotásai.

A program a szobor leleplezését követően Rosta Gyula vezérigazgató ünnepélyes köszöntőjével folytatódott a Hét Vezér Emlékhelynél. A vezérigazgató beszélt a vadászok és a vadászat felelősségéről, szépségéről, majd bejelentette, hogy a következő esztendőben Zala megye rendezheti az országos vadásznapot, amely a világkiállításra történő felkészülés egyik jelentős állomása lesz.

A hagyományokhoz híven dr. Nádor László az Országos Magyar Vadászkamara Zala Megyei Területi Szervezete, Pálinkás Róbert a Zala Megyei Vadászszövetség és Rosta Gyula a Zalaerdő Zrt. nevében koszorút helyeztek el a millecentenárium emlékére állított kopjafáknál, majd a résztvevők megemlékeztek az elmúlt években elhunyt vadásztársakról. A Vadászok Emlékfájánál Páll Tamás, az Országos Magyar Vadászkamara Zala megyei Területi Szervezetének alelnöke helyezett el koszorút.

A délelőtti hivatalos ceremónia részeként adták át a vadászati kitüntetéseket is az arra érdemeseknek. Nimród Vadászérem kitüntetést vehetett át Horváth János Mihály, a Letenyei Erdészet hivatásos vadásza, illetve Kósa György, a Bánokszentgyörgyi Erdészet hivatásos vadásza. A zalai gímszarvassal történő magas szintű gazdálkodásért és a trófeaszemle vadászati hagyományteremtéséért gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettet vett át Rosta Gyula vezérigazgató a Zalaerdő Zrt. képviseletében.

A nemrég vizsgát tett 68 ifjú vadászjelöltet Prof. Dr. Faragó Sándor DSc., a Soproni Egyetem professzora vadásszá avatta, dr. Nádor László és Pálinkás Róbert vadásszá fogadta.

A délután a szakmai és kulturális programok, valamint a gasztronómia jegyében telt, vidám beszélgetésektől, fegyverdörrenéstől, gyermekkacajtól és zenétől volt hangos a völgy. A színpadon egymást követték a produkciók, a Nagykanizsai Fúvószenekar hangulatos koncertje után a Zalaerdő TTDSE ügyes akrobatikus tornászai szórakoztatták a közönséget. Vadásznap nem létezhet néptánc nélkül, idén a Kerka táncegyüttes kápráztatta el az érdeklődőket fergeteges bemutatójával. A ReChord zenekar előadásában ismert populáris dalok csendültek fel háromtagú formációra szabva, akusztikus jellegű megszólalással, míg az MR’8 zenekar a magyar rock klasszikusaiból játszott egy csokorra valót.

A kísérő rendezvények között kicsik és nagyok is találhattak kedvükre valót. Nagy sikernek örvendett egyebek mellett a vadászkutya-fajtabemutató, az alpakasétáltatás és az állatsimogatás, sokan kipróbálták a légfegyveres lövészetet és az íjászatot. Nemes ügyet is szolgálhattak a látogatók, hiszen három órás időintervallumban az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai vártak véradásra minden segíteni szándékozót.

Délután zajlott a BLASER Kupa Döntő is, melynek a sohollári lőtér adott helyszínt. A versenyen a következő eredmények születtek: 1. Györök Lajos, 2. ifj. Gróf András, 3. Csaba Arnold, 4. Krausz Lajos, 5. Juhász Lenke. A programon bemutató-lövészetet tartott a világ- és Európa-bajnok sportlövő, Szerdahelyi András is.

A Zala Megyei Vadászkamara és Vadászszövetség ez évben is meghirdette a mára már hagyománnyá vált rajzpályázatát. Az idén „a mesélő vadász…” címmel népmese illusztrációkat vártak, első sorban általános iskolásoktól. Közel százötven szebbnél-szebb alkotás érkezett, az ország egész területéről. A beérkezett pályamunkákat szakértő bizottság bírálta el, amelynek tagjai: Rékasi Csaba festőművész, Szigeti Edi, a VKE Természetfotó kör elnöke, Gyulai Gergely ötvösművész és Győrvári Attila, a megyei vadászkamara titkára, fővadász. A fődíjasok közül harmadik helyezett lett Börcsök Jana Újudvarról, a második Böjte Katalin, a zalaegerszegi Öveges József Általános Iskolából, az első helyet pedig Marics Maja Anna, a nagykanizsai Rozgonyi Úti Általános Iskola diákja érdemelte ki.

A Zalaerdő Zrt. vadászházainak kiváló szakácsai különféle vadpörkölttel várták a látogatókat, s ételeik olyannyira jól sikerültek, hogy az utolsó cseppig kiürült minden kondér.

 

A rendezvény az Egy a Természettel Nonprofit Kft. támogatásával, a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás keretében valósult meg.

A programról készült galériánkat a Zalaerdő Zrt. hivatalos Facebook oldalán tekinthetik meg.

 

Steyer Edina

Kapcsolat - Zalaerdő Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság

cim f H-8800 Nagykanizsa, Múzeum tér 6.
tel f +36-93/500-200
mobil +36-30/474-2115
fax f +36-93/500-250
mail fzalaerdo@zalaerdo.hu

Partnerek

agrarminiszterium         OEE logo1   KANIZSATV      filmtar   filmtar 2   zt    erdomezo           vadaszkamara1  amierdonkMentés