facebook  google  instagram logo  twiter  youtube  kozjolet345

Mentés

5. sz. Zalaegerszegi Erdeszet

A Zalaegerszegi Erdészet 10.747 hektár állami tulajdonú erdőterületen, a Göcseji-dombság, a Kelet-Zalai-löszvidék, az Alsó-Kemeneshát és a Kemenesalja tájrészletekben gazdálkodik. A heterogén adottságú erdőterületre rendkívül változatos fafajösszetétel és területi szétszórtság jellemző.

Az erdészet által kezelt erdők Zala megye területének egyharmadán találhatók. Észak-déli irányban Zalavégtől Söjtörig, kelet-nyugati irányban Zalaapátitól Bödéig kisebb-nagyobb erdőtömbökben folyik az erdőgazdálkodás. A fafajok területi megoszlása a következő: kocsányos tölgy 11%, kocsánytalan tölgy 19%, cser 12%, bükk 18%, gyertyán 8%, akác 17%, egyéb kemény lomb 3%, egyéb lágy lomb 3%, fenyőfélék összesen 9%.

Az utóbbi évtizedekben és napjainkban is nagy erőkkel folyik a leromlott szerkezetű faállományok átalakítása, melynek eredményeképpen nő az értékes, őshonos tölgy fafaj térfoglalása, az akác, cser és lucfenyő állományok rovására.

Természetes felújítást magról átlagosan 55 hektáron, sarjaztatást 25 hektáron, mesterséges erdősítést 55 hektáron, folyamatos erdőfelújítás pótlását 55 hektár területen végez az erdészet. Évente átlagosan mintegy 1050 hektár folyamatban lévő erdőfelújítás ápolásáról, védelméről kell gondoskodni. Befejezett erdősítések ápolását közel 170 hektár, tisztítást 125 hektár területen kell végrehajtani. Az erdészet két kisebb csemetekertet működtet saját szükségletre.

Az erdészet éves fakitermelési feladata 61.000 bruttó m3. Ebből a véghasználati fatérfogat mintegy 38.000 bruttó m3, 120 hektár érintett területen. A jobb minőségű faállományok érdekében évente mintegy 270 hektár növedékfokozó gyérítést, és 200 hektár törzskiválasztó gyérítést hajt végre az erdészet. A cser, gyertyán, akác fafajok magas aránya miatt magas a sarangolt választékok százalékos megoszlása a rönkféleségekkel szemben.

Az erdészet által kezelt erdőterületekből 442 hektár közjóléti rendeltetésű. Zalaegerszeg keleti bejáratánál a 76-os út mellett terül el a 42 hektáros Csácsbozsoki Arborétum és sétaerdő. A város délnyugati részén fekvő lakóövezet szomszédságában található Alsóerdő, mely régi tradicionális kirándulóhely 235 hektár területtel. A parkerdő nevezetessége az Azáleás-völgy. Alsóerdő legmagasabb pontján található a TV-torony, amelynek presszójából körpanoráma tárul a látogató elé. Említésre méltó a Nagykapornak községhatárban kijelölt Remetekert erdőrezervátum, mely Zala megye egyik legkiválóbb kocsánytalan tölgyes – bükkös – gyertyános elegyes erdőállománya, egyúttal számos ritka növényfaj termőhelye is. Az erdőrezervátum összes területe 156,9 hektár.

Az erdészet 8249 hektár területen folytat vadgazdálkodást. A kikapcsolódásra vágyó vadászok részére rendelkezésre áll a 2000-ben felújított 11 személyes Sohollári vadászház, amely a festőien szép Sohollári-völgyben fekszik.

  • Erdészetigazgató: Pintér Csaba
  • Fahasználati ágazatvezető, erdészetigazgató-helyettes: Világhy András
  • Erdőművelési ágazatvezető: Világhy Andrásné
  • Fahasználati műszaki vezető: Gróf Jácint
  • Erdőművelési műszaki vezető: Pintér Tamás

Elérhetőség:
Cím: 8900 Zalaegerszeg, Egervári u. 9.
Tel.: 92/510-250
Fax: 92/510-253
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Kapcsolat - Zalaerdő Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság

cim f H-8800 Nagykanizsa, Múzeum tér 6.
tel f +36-93/500-200
mobil +36-30/474-2115
fax f +36-93/500-250
mail fzalaerdo@zalaerdo.hu

Partnerek

agrarminiszterium         OEE logo1   KANIZSATV      filmtar   filmtar 2   zt    erdomezo           vadaszkamara1  amierdonkMentés