facebook  google  instagram logo  twiter  youtube  kozjolet345

Mentés

2. sz. Banokszentgyorgyi Erdeszet 1   2. sz. Banokszentgyorgyi Erdeszet 2

Erdészetünk a Nyugat-Dunántúl erdészeti tájcsoportban, a Göcseji-dombságon mintegy 10.000 hektár területen gazdálkodik (ebből erdő 9216 hektár). Működési területünk 24 községhatárt érint, észak-déli irányban körülbelül 21, kelet-nyugati irányban pedig 16 kilométeres kiterjedésben, jellemzően a Mura folyó, azon belül az Alsó-Válicka vízgyűjtőjén.

Erdőterületeink viszonylag tömbös elhelyezkedésűek, amely a gazdálkodás szempontjából kedvező. Termőhelyi adottságaink még zalai viszonylatban is jók. A tengerszint feletti magasság 180 és 320 méter között változik. Az éghajlatot óceáni és szubmediterrán hatások alakítják. Az éves átlagos csapadékmennyiség 800 milliméter, a kedvező hőmérsékleti viszonyok miatt a klíma humid jellegű. Az erdészeti klímaosztályozás szerint általában bükkös klímáról beszélhetünk. A terepfelszín szabdalt, jellemzőek az észak-déli irányú dombvonulatok és völgyek, sokhelyütt meredek domboldalakkal. A talaj leggyakrabban pannon üledékre rakódott löszön kialakult agyagbemosódásos barna erdőtalaj (ABE, 83%), de emellett még számos típus előfordul.

A szakirodalom az itteni jellegzetes erdőtársulást legjellemzőbb karakternövénye, a zalai bükköny (illír bükköny) után "Zalai bükkösnek" (Vicio oroboidi - Fagetum) nevezi.

Állományalkotó fafajaink megoszlása az alábbi:

tabla

Erdőművelésünk fő irányvonalát bükköseink természetes felújítóvágása határozza meg. Évenként mintegy 80 hektár a természetes felújítás belépő kötelezettsége, mesterséges első kivitelünk és pótlásunk együtt kb. 50 hektár évente. E számok a közelmúlt átlagai, azonban a 2012-2013-ban tömegesen fellépő LF-pusztulás nagyobb mérvű mesterséges erdősítést fog szükségessé tenni. Mesterséges első kiviteleinknél - tölgyeknél - lehetőség szerint a makkvetéses technológiát alkalmazzuk. A pótlások során alapelv, hogy bükkösbe bükköt nem ültetünk, azt csak tölgyeseknél végezzük, illetve előnyben részesítjük az értékes elegyfajokat (madárcseresznye, hegyi juhar, vadalma, vadkörte, stb.), mely csemetéket a ZALAERDŐ bajcsai csemetekertjében állítják elő. Az utóbbi időszak ismert lucfenyő pusztulásai miatt, illetve a Natura 2000-es rendeltetés folyományaként (tájidegen állományok, pl. vörös tölgy leváltása) szerkezetátalakításokra került sor, főként kocsánytalan tölgy célállománnyal. Folyamatban lévő erdőfelújításunk mintegy 1260 hektár (redukált terület), melynek optimális esetben mintegy 2/3-át érintjük évente befejezetlen ápolással.

A természetes felújítóvágás sajátossága az állomány alatti ápolás is, ahol a megjelent újulat megtartása érdekében avatkozunk be. Ilyenkor a gyomfafajok és a szeder visszaszorítása a jellemző. Az utóbbi néhány évben a megnövekedett véghasználati lehetőség miatt a folyamatban lévő erdőfelújítási állomány is növekedett, befejezett erdősítésként évente 70 hektár körül adunk át. Befejezett erdősítéseinket is folyamatosan ápoljuk, ekkor már esetenként tisztítás jellegű belenyúlással. A tisztításokban alkalmazott állománynevelési alapelv, hogy a bükkös fiatalosok elegyességét elősegítjük; akár elit bükktörzsek feláldozásával is a tölgyek és az elegyfafajok számára növőteret kell biztosítani. Erdőművelési munkáink zöme nem gépesíthető, kézi munkát igénylő tevékenység. E munkák túlnyomó többségét vállalkozók végzik, kis részük télen a fahasználatban, tavasztól őszig pedig az erdőművelésben dolgozik.

Erdészetünknél az élőfakészlet 3,2 millió m3, a hektáronkénti átlagos fatömeg 348 bruttó m3. A folyónövedék átlagosan 8,1 m3/ha/év. Éves fahasználati lehetőségünk 99439 bruttó m3 az alábbi fahasználati módonkénti megoszlásban:

FFV+SZV 57482 m3
TRV 8670 m3
NFGY 25228 m3
TKGY 4865 m3
TI 1727 m3
EÜ+EGYÉB 1467 m3

Termelésünk egyharmadát a rönk választékok teszik ki. Legnagyobb mennyiségben a bükk termelődik, melynél a múlt problémáját, az erősen álgesztes rönköt a jelenlegi piac jó áron veszi, sőt keresi. Termeléseink zömét a vegetációs időn kívül hajtjuk végre.

A fakitermelést és a szállítási tevékenységet teljes mértékben vállalkozók végzik. Feladataink végrehajtásában nagyrészt a korszerű forwarderes technológiát alkalmazzuk, amely nagy kapacitása mellett újulatkímélő faanyag-közelítést tesz lehetővé. Éves viszonylatban a véghasználatok minimum 90%-a, növedékfokozó gyérítésekben pedig 10.000 m3 az így kitermelt faanyag mennyisége. Említést érdemel a lovas közelítéssel dolgozó két fakitermelő brigád.

Az erdőgazdálkodás egyik jellemző mutatója a feltártság (szilárd burkolatú utak), amely erdészetünknél - kb. 6 fm/ha - alacsony. Ezen javít még az iparvasút, mely több erdészetet és fafeldolgozót köt össze, 109 kilométer vasútpályával. Nagy véghasználati tömbjeink feltártsága így kielégítőnek mondható. A vasútüzem május 1-jétől szeptember 30-ig személyszállítást is végez, menetrend szerinti vonatközlekedéssel (évente 23 ezer utas). Különvonat pedig minden időben rendelhető.

Erdészetünk mintegy 21.500 hektáron vadgazdálkodik. Jelentős mennyiségű vadföldet művelünk (60 hektár szántó, 387 rét). Vadlelövési tervünk 821 szarvas, 1.300 vaddisznó (+300 befogás) és 400 őz. Egy 100 hektáros dámkertünk is van, kb. 170 db törzsállománnyal. Gyenge adottságú őzállományunkban minőségjavító etetési kísérleteket folytatunk immár 1993 óta, és mérhető eredményekről számolhatunk be. A vadgazdálkodási és vadászati munkák szakszerűségéről 9 fős állandó vadászati személyzetünk gondoskodik. Vadászvendégeinket két vadászházunkban, ideális körülmények között fogadhatjuk.

  • Erdészetigazgató: Pálinkás Ákos
  • Erdőművelési ágazatvezető, erdészetigazgató-helyettes: Vaski László
  • Erdőművelési műszaki vezető: Dobos Alex
  • Fahasználati ágazatvezető: Pacsai Endre
  • Fahasználati műszaki vezető: Babics Máté
  • Fővadász: Egle Zoltán
  • Vasútüzemi műszaki vezető: Kaliba Mihály

Vadászati szálláshely szolgáltatás:
Márki vadászház, Szentpéterföldei vadászház


Elérhetőségek:
Cím: 8891 Bánokszentgyörgy, Kossuth u. 12.
Tel.: 93/546-910
Fax: 93/546-914
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


 

Kapcsolat - Zalaerdő Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság

cim f H-8800 Nagykanizsa, Múzeum tér 6.
tel f +36-93/500-200
mobil +36-30/474-2115
fax f +36-93/500-250
mail fzalaerdo@zalaerdo.hu

Partnerek

agrarminiszterium         OEE logo1   KANIZSATV      filmtar   filmtar 2   zt    erdomezo           vadaszkamara1  amierdonkMentés